Κεφαλαιώδους σημασίας θεωρεί το IIF την ανακοπή της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας σε σχετική ανάλυση, σύμφωνα με το πρωινό report της IBG, που επικαλείται δημοσίευμα της Ημερησίας.

Το IIF προβλέπει ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 7% φέτος και στο 4% το 2013, ενώ τονίζει ότι όσο δεν υπάρχει ανάπτυξη τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρξει ένα νέο κούρεμα του χρέους.

Εκτιμά ακόμη ότι αν η Ελλάδα λάβει διετή παράταση, μειωθούν τα επιτόκια και ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες τότε το χρέος της χώρας θα υποχωρήσει στο 98% του ΑΕΠ έως το 2020.

Επίσης, το IIF υποστηρίζει ότι δεν είναι δεδομένο πως παράταση συνεπάγεται αυτομάτως και νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Τρόικα. Συμπληρώνει, πως εάν υπάρξει μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα, τότε εξοικονομούνται 18,5 δισ. ευρώ ως το 2015, ποσό που υπερκαλύπτει το κενό χρηματοδότησης που προκύπτει από τη διετή παράταση του προγράμαμτος.

Διατυπώνει επίσης πέντε συγκεκριμένες προτάσεις:

- Διετής παράταση του ελληνικού προγράμματος
- Προετοιμασία σχεδίου για τη μείωση των επιτοκίων, ώστε να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης από την παράταση του προγράμματος
- Άμεση ολοκλήρωση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
- Άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτα μέρη που υπολογίζονται στα 7 δισ. ευρώ
- Από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, το 50% να διατεθεί για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων
- Απορρόφηση των 10 δισ. ευρώ αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ
- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων
- Επιλεκτικές μειώσεις του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες
- Αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματοςΠηγή: Euro2day