Ως ένα μικρό, σημαντικό όμως βήμα για την οικονομία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς την αξιολόγηση του οίκου Fitch.

O οίκος διατήρησε στη βαθμίδα ΒΒΒ- την πιστοληπτική ικανότητα της Κροατίας, αλλά αναβάθμισε την προοπτική της (outlook) από «αρνητική» σε «σταθερή».

O κ.Μιλάνοβιτς ευχαρίστησε τους πολίτες της Κροατίας για την «υπομονή» που επιδεικνύουν στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση και πρόσθεσε πως όλη αυτή η πορεία χρειάζεται αρκετό χρόνο.

«Θα ζητήσω από τους πολίτες να επιδείξουν επιπλέον υπομονή, διότι η (οικονομική) κατάσταση παραμένει δύσκολη και δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα» ανέφερε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα βασικά σημεία της αξιολόγησης του οίκου Fitch, τονίζοντας πως κύρια πρόκληση για την κυβέρνηση παραμένει η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών της Κροατίας Ράντιμιρ Τσάτσιτς ανέφερε πως η κυβέρνηση μπορεί να είναι υπερήφανη γι' αυτή την εξέλιξη. Υπογράμμισε δε πως η ανακοίνωση του οίκου Fitch δίνει θετικά μηνύματα στους επενδυτές για την κροατική οικονομία.

Σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Τσάτσιτς σημείωσε πως για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, η Κροατία κατάφερε - με τις προσπάθειες της κυβέρνησης - όχι μόνο να διατηρήσει αλλά και να βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα.