Η επίτευξη του στόχου της Τουρκίας για δημοσιονομικό έλλειμμα στο 1,5% φέτος θεωρείται σχεδόν απίθανη, όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μεχμέτ Σισμέκ, ο οποίος επικαλείται την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τη μείωση των φορολογικών εσόδων. 

 

Σύμφωνα με τον κ. Σισμέκ,η Άγκυρα εξετάζει τη λήψη διορθωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων στις δαπάνες. 

 

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο, ο τούρκος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο θα είναι πιθανότατα υψηλότερη από το πρώτο, αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι θα είναι χαμηλότερη στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.


«Φαίνεται πως είναι πολύ απίθανο να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους», υπογράμμισε.
 

Η Τουρκία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ β' τριμήνου τη Δευτέρα. Το α' τρίμηνο ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 3,2% και, σύμφωνα με τον κ. Σισμέκ, είναι πιθανό να μην επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2012.
 

«Επεξεργαζόμαστε διορθωτικά μέτρα, αλλά δεν μπορώ να δεσμευτώ για το χρονοδιάγραμμα. Εξετάζουμε τα πάντα, από ελέγχους στις δαπάνες μέχρι άλλα μέτρα», είπε ο κ. Σιμσέκ, αρνούμενος να δώσει άλλα στοιχεία δεδομένου ότι οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2013 μόλις ξεκίνησαν.

Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να υποβάλει τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.