Επιδεινώθηκαν οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), καθώς η κρίση χρέους της Ευρωζώνης διαχέεται στον ευρωπαϊκό πυρήνα και απειλεί την παγκόσμια οικονομία. 

 

Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ πολλών ευρωπαϊκών χωρών για το 2012 και κάλεσε την ΕΚΤ να προχωρήσει με το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην υπαναχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις. 

 

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η συνολική ανάπτυξη 1,4% για τις χώρες που περιλαμβάνονται στη G7 αν και τονίζει ότι υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις στα στοιχεία για τις επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. 

 

Ο Οργανισμός προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων για τη Γερμανία, σε 0,8% από 1,2% μέχρι πρότινος. Για την Ιταλία προβλέπει ύφεση 2,4% έναντι αρχικής εκτίμησης για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,7%.

Αντίστοιχα, για τη Γαλλία προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη κατά 0,6%. Οι υποβαθμίσεις δεν περιορίζονται στην ευρωζώνη. Ως προς την Βρετανία ο ΟΟΣΑ βλέπει πλέον ύφεση 0,7% έναντι αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη κατά 0,5%. 


Ένας ακόμη κίνδυνος για τη διεθνή οικονομία είναι η ανάγκη για σαρωτική λιτότητα στις ΗΠΑ. Για την αμερικανική οικονομία προβλέπει φέτος ανάπτυξη 2,3% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 2,4%.

 

«Η ευρωζώνη παραμένει σε κρίσιμο σημείο, στο επίκεντρο της κρίσης» τόνισε ο επικεφαλής ανάλυσης του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan και πρόσθεσε: «Οι ανάγκες της πρέπει να αντιμετωπιστούν για το δικό της καλό, αλλά και για την σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας. Είναι κρίσιμο να προχωρήσει η ΕΚΤ με τις παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων».