Η δραματική αύξηση στις τιμές των τροφίμων θα είναι το κυρίαρχο θέμα της έκτακτης σύνοδος της G20 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας, Ilya Shestakov. 

 

Τα μέλη της G20 σε τηλεδιάσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα συζήτησαν ακόμη και το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί το Φόρουμ Ταχείας Αντίδρασης, που είχε δημιουργηθεί τον προηγούμενο χρόνο κατά τη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας, για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών στην αγορά των τροφίμων. 

 

«Θα συζητήσουμε την κατάσταση. Συμφωνήσαμε με τους εταίρους μας στη G20 να προχωρήσουμε σε έκτακτη σύνοδο τον Οκτώβριο, όταν θα έχουμε και πιο λεπτομερή στοιχεία για τις σοδειές», υπογράμμισε ο κ. Shestakov. 

 

Σημειώνεται ότι οι ακραίες καιρικές συνθήκες και η πρωτοφανής ξηρασία έχει εξαφανίσει μεγάλο μέρος της σοδειάς σε ΗΠΑ και τη Μαύρη Θάλασσα, οδηγώντας σε νέα ιστορικό υψηλό την τιμή του σιταριού. Η Παγκόσμια Τράπεζα και ο ΟΗΕ έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης.

 

«Δεν σχεδιάζουμε ακόμη έκτακτα μέτρα, θέλουμε να κάνουμε αναλύσεις, να συζητήσουμε τα πιθανά σενάρια και οι κοινές μας δράσεις να καθησυχάσουν την αγορά. Θα αποφασίσουμε εάν χρειάζονται κοινές δράσεις», ανέφερε ο κ. Shestakov