Περίπου 180 εμπειρογνώμονες στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας από 25 χώρες συμμετέχουν στην 21η Διεθνή Διάσκεψη, με θέμα το μέλλον της συγκεκριμένης μορφής ενέργειας στην Ευρώπη, που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα.


Την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης «Πυρηνική Ενέργεια για μία νέα Ευρώπη» κήρυξαν χθες ο υπουργός Γεωργίας και Περιβάλλοντος της Σλοβενίας, Φραντς Μπόγκοβιτς και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πυρηνικού εργοστασίου Κρσκο, Στάνε Ρόζμαν.

Η τωρινή ζήτηση ενέργειας και η τροφοδότηση με ενέργεια δεν είναι βιώσιμες, υπογράμμισε ο επικεφαλής ανάπτυξης της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφάλειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ρον Κάμερον στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την τριήμερη διάσκεψη.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή έχει ενεργοποιήσει την ανάγκη μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ότι η πυρηνική ενέργεια είναι τεχνολογία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και γι αυτό έχει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πεδίο και τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.

Κάθε "εργαλείο" που μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να επιστρατευθεί, εκτίμησε ο κ. Κάμερον.

Το 2010, το 14% της ενέργειας που παρήχθη σε όλο τον κόσμο ήταν ατομική ενέργεια και στις χώρες του ΟΟΣΑ το ποσοστό ανήλθε στο 21%, σημείωσε.

Ωστόσο, τόνισε ότι η κατάσταση στην Ευρώπη έγινε περίπλοκη μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, καθώς πολλές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ελβετία εγκατέλειψαν σχέδια που συνδέονται με την πυρηνική ενέργεια κι άλλες όπως η Φινλανδία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Σλοβακία συνεχίζουν την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων.