Απέναντι στην κρίση χρέους που πλήττει την Ισπανία, μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα "μπορεί να σβήσει την πυρκαγιά", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Γκαρθία-Μαργκάγιο στο ραδιοφωνικό δίκτυο Onda Cero εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης.

"Πρέπει να πείσουμε τους Γερμανούς ότι πρέπει να κάνουν δύο πράγματα: κατά πρώτον, πρέπει να βρουν μία λύση επείγοντος χαρακτήρα για το πρόβλημα των επονομαζόμενων περιφερειακών οικονομιών: Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ισπανία. Και μόνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να σβήσει την πυρκαγιά. Κατά δεύτερον, πρέπει να διαμορφώσουμε μία αρχιτεκτονική στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα έχει διάρκεια, πρέπει να τελειώσουμε με αυτήν την αβεβαιότητα" για τη βιωσιμότητα της ευρωζώνης.

"Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κινηθούμε προς μία τραπεζική ένωση, προς μία δημοσιονομική ένωση, προς μία οικονομική και πολιτική ένωση", είπε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών.

Εκτός των αποτελεσμάτων της σημερινής συνεδρίασης, η ισπανική κυβέρνηση έχει μεγάλες προσδοκίες και για τη σημερινή επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ στη Μαδρίτη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης "θα πούμε ότι όλα βαίνουν καλώς, αλλά μεσοπρόθεσμα πρέπει και να χρηματοδοτηθούμε και τα χρήματα τα έχει η ΕΚΤ", είπε ο υπουργός.

Και η Γερμανία "θα κατανοήσει ότι πρόκειται για κάτι που επηρεάζει όλους μας, είναι όπως ο Τιτανικός: εάν βυθιστούμε εδώ, όλοι βυθίζονται, και οι επιβάτες της πρώτης θέσης".