Τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα προς εκπλήρωση των όρων για τη συνέχιση της βοήθειας, επισήμανε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, μιλώντας στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της αυστριακής Βουλής, όπου απέρριψε συγχρόνως τις αιτιάσεις των δύο ακροδεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης, για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

 

Σε εμφανώς ηπιότερο τόνο από τη, μέχρι τώρα, γνωστή σκληρή στάση της απέναντι στην Ελλάδα, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών τόνισε πως μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα είχε πλεονεκτήματα, προσθέτοντας πως η βοήθεια προς τη χώρα αυτή μπορεί να είναι ακριβή, ωστόσο όλα τα άλλα σενάρια είναι ακριβότερα.

 

Η ίδια ανακοίνωσε πως αναμένει για τις αρχές Οκτωβρίου την έκθεση της τρόικας η οποία, όπως είπε, εποπτεύει στην Ελλάδα την εφαρμογή των μεταρρυθμιστικών μέτρων και η χώρα καταβάλλει προσπάθειες προς εκπλήρωση των όρων, διότι έχει κατανοήσει πως αυτό αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχιστεί η παροχή βοήθειας. Για τον λόγο αυτό, προσέθεσε, συζητείται τώρα η δημιουργία «ειδικών οικονομικών ζωνών» και ένα σχέδιο που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας.

 

Σημειώνοντας πως πρέπει να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες για να ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση, η κ.Φέκτερ εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι, έπειτα από μερικά χρόνια, η Ευρώπη θα εξέλθει ενισχυμένη από αυτά τα προβλήματα.

 

Συγχρόνως, απέρριψε τις αιτιάσεις των δύο ακροδεξιών κομμάτων - Κόμμα των Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας - για καθιέρωση ενός «ευρώ του Βορρά», επισημαίνοντας πως οι συνέπειες από κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικές για τις εξαγωγές και για τον τουρισμό της Αυστρίας.