Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ανακοίνωσε τη  δράση για τη σταθεροποίηση του ευρώ.

Ο Ντράγκι ανακοίνωσε το σχέδιο «οριστικής νομισματικής συναλλαγής» το οποίο αναφερεται σε αγορά ομολόγων ενός με τριών ετών απεριόριστα υπό προϋποθέσεις και με τον όρο ότι θα υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή.

Η ρευστότητα που θα επέλθει από την απεριόριστη αγορά ομολόγων θα είναι αποστειρωμένη και θα εκδίδονται κάθε εβδομάδα.

Τέλος, το προγραμμα αγοράς ομολόγων SMP θα τερματιστεί.

Σύμφωνα με τον Ντράγκι η δράση αυτή θα αφορά  και τα κράτη τα οποία βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης σε συνεργασία με το ΔΝΤ, όταν επανέλθουν στις αγορές.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό βρίσκονται σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο στο 2%, ενώ η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη.

Ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να λάβει δραστικές αποφάσεις για το ευρώ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να επαναφέρουμε τη σταθεροποίηση στο κοινό νόμισμα μέσα στο πλαίσιο του πεδίου δράσης μας» είπε ο Ντράγκι.

Το ευρώ δεν είναι διαπραγματεύσιμο, πρόσθεσε. 

Για να γίνουν οι δράσεις του ΕΚΤ θα πρέπει να υπάρχει δημοσιονομική προσαρμογή σε όλες τις χώρες του ευρώ.Οι στατιστικές δείχνουν ότι υπάρχει μηδενική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, και πως η οικονομική δραστηριότητα είναι αδύναμη. Η ευρωπαϊκή οικονομία θα επανέλθει στα σταδιακά. Το Σεπτέμβριο το 2012 προβλέπει ετήσια αναπτυξη του ΑΕΠ στο -0,2% για το υπόλοιπο του 2012.

Η κατάσταση πρέπει να συγκρατηθεί σε όλη την ευρωζώνη, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.


Στη συνεδρίαση της ΕΚΤ παρευρέθη και ο Όλι Ρεν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Νωρίτερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι διατηρεί στο 0,75% το βασικό της επιτόκιο.Σχετικό Θέμα:  Χαιρετίζει η Λαγκάρντ, προειδοποιεί η Bundesbank για το σχέδιο της ΕΚΤ