Ως ανεξάρτητη θεσμική οντότητα δρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και τόνισε ότι κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. 

 

Η κ. Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη με τον ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι τα μέτρα για τη νομισματική σταθερότητα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές και την ανάγκη για βαθύτερη ενοποίηση.

 

Όσον αφορά στο ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι θα συζητηθεί στην επόμενη ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής τον Οκτώβριο.

 

Επιπλέον, η κ. Μέρκελ επισήμανε ότι η Γερμανία θεωρεί πως η Ισπανία βρίσκεται στον σωστό δρόμο και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων.

 

Από την πλευρά του ο ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την πολιτική λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι έχει τη στήριξη της Γερμανίας.

 

Ακόμη, επανέλαβε ότι δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για την υποβολή αιτήματος πλήρους διάσωσης και ανέφερε ότι δεν συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ τη λήψη νέων μέτρων.