current views are: 1

6 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση15:29

Χαιρετίζει η Λαγκάρντ, προειδοποιεί η Bundesbank για το σχέδιο της ΕΚΤ

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο καλωσόρισε το σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ η Bundesbank προειδοποιεί για τους κινδύνους. 

Δημοσίευση 15:29’
αρθρο-newpost

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο καλωσόρισε το σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ η Bundesbank προειδοποιεί για τους κινδύνους. 

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο καλωσόρισε το σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ η Bundesbank προειδοποιεί για τους κινδύνους. 

 

Το ΔΝΤ καλωσόρισε το σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων και δηλώνει έτοιμο να συνεργαστεί, σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Ειδικότερα, η κ. Λαγκάρντ, μετά την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: 

 

«Καλωσορίζουμε θερμά το νέο πλαίσιο της ΕΚΤ, το Οutright Monetary Transactions, για την παρέμβαση στις αγορές ομολόγων κρατών που αποδέχονται τη στήριξη του EFSF και ESM για τα μακροοικονομικά προγράμματα προσαρμογής του και την προσκόλληση στις απαιτούμενες δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεργαστεί εντός του πλαισίου λειτουργίας του. 

 

H αποφασιστική εφαρμογή του νέου προγράμματος παρέμβασης θα βοηθήσει να αποκατασταθεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και να στηριχτούν οι προσπάθειες των κρατών για τη διασφάλιση χρηματοδότησης με λογικό κόστος, την ώρα που εφαρμόζουν την μακροοικονομική προσαρμογή. Βλέπουμε τη δράση της ΕΚΤ ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ζώνη του ευρώ».

 

Από την πλευρά της, η Bundesbank σε ανακοίνωσή της, επισήμανε πως το σχέδιο της ΕΚΤ βρίσκεται πολύ κοντά στη χρηματοδότηση των κρατών μέσω του τυπώματος χρήματος.

 

«Οι παρεμβάσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων ενέχουν τον πρόσθετο κίνδυνο η κεντρική τράπεζα τελικά να αναδιανείμει σημαντικά ρίσκα στους φορολογουμένους», προειδοποιεί η τράπεζα της Γερμανίας. 

 

Ακόμη, η Τράπεζα υποστηρίζει ότι υπάρχει ρίσκο, η νομισματική πολιτική να εξαρτηθεί από τη δημοσιονομική πολιτική. 

 

«Εάν το πρόγραμμα οδηγήσει σε καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων, θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα των χωρών να λύσουν την κρίση», σημειώνεται στην ανακοίνωση και τονίζεται ότι ο Βάιντμαν εξέφρασε την κριτική του στάση στις αγορές ομολόγων, κατά τις τελευταίες συζητήσεις. 

Ρεν: Εμπίπτουν στο πεδίο εντολής της ΕΚΤ οι αποφάσεις της

Το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ λογικά θα βοηθήσει «να αποκατασταθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη» στην αγορά αυτή, εκτιμά ο ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

 

Ο ίδιος σημείωσε πως η απόφαση της ΕΚΤ θα ενισχύσει επίσης «τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, οι αποφάσεις της ΕΚΤ εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της τράπεζας και συνάδουν με την πλήρη ανεξαρτησία της.

 

Επιπλέον, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις που δίνουν μάχη με τα υψηλά χρέη «πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφασιστική δράση με στόχο τα υγιή δημόσια οικονομικά», αλλά και να κηνυγούν και άλλες μεταρρυθμίσεις. Η ευθύνη των πολιτικών αυτών εναπόκειται στις κυβερνήσεις.

Γαλλία: Οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι ενθαρρυντικές

Χαιρέτισε την πρόταση της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, λέγοντας ότι με την απόφαση αυτή αποδεικνύει την προσήλωση της στη στήριξη του ενιαίου νομίσματος. 

 

«Οι αποφάσεις της ΕΚΤ είναι ενθαρρυντικές και δείχνουν μια ενιαία γραμμή με τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Cazeneuve στο πρακτορείο Reuters. 

 

«Αυτό δείχνει μια βούληση για τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης, για τη στήριξη του ευρώ», πρόσθεσε.

 

 

 


σχετικα αρθρα