Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι χαιρέτισε το νέο σχέδιο αγοράς ομολόγων που παρουσίασε ο συνονόματος συμπατριώτης του Μάριο Ντράγκι χθες στη Φραγκφούρτη, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στο αν η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στην Ε.Ε. για βοήθεια, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την ενεργοποίηση του προγράμματος της ΕΚΤ.

 

«Σήμερα έγινε ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της διακυβέρνησης της Ευρωζώνης», είπε ο κ. Μόντι, προσθέτοντας ότι είναι «πρόωρο» να πει εάν οι όροι που συνοδεύουν το πρόγραμμα θεωρούνται απαγορευτικοί για την Ιταλία.

 

Προσφυγή


Στη Ρώμη, ωστόσο, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που επικαλούνται οι Financial Times υποστηρίζουν ότι η ραγδαία επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος (με τον ΟΟΣΑ να κάνει λόγο για ύφεση 2,4% φέτος) και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους (που παραμένει υψηλό, παρά την πρόσφατη αποκλιμάκωση) ίσως υποχρεώσουν την Ιταλία να προσφύγει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης πριν το τέλος του έτους, με αντάλλαγμα την εφαρμογή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

 

Η επίσημη θέση της Ρώμης είναι ότι δεν χρειάζεται στήριξη -προς το παρόν-, αλλά ακόμα κι αν χρειαζόταν, οι προϋποθέσεις της θα έπρεπε να είναι «χαλαρές», με δεδομένα τα μέτρα που έχει ήδη λάβει ο Μόντι από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Νοέμβριο του 2010. Ωστόσο, η θέση αυτή θα μπορούσε να αλλάξει τους επόμενους μήνες, λένε οι αξιωματούχοι, καθώς η Γερμανία σίγουρα θα επιμείνει σε σκληρούς όρους, αφενός επειδή είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από την υπαναχώρηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι προς τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει μόλις η ΕΚΤ άρχισε να αγοράζει ιταλικά ομόλογα ένα χρόνο πριν, αφετέρου για να δεσμεύσει την κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει την κυβέρνηση τεχνοκρατών του Μόντι μετά τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Οι ίδιοι κύκλοι υπενθυμίζουν ότι το 2013 είναι εκλογικό έτος και στη Γερμανία, οπότε η καγκελάριος Μέρκελ θα θελήσει να φανεί αρεστή στους «σκληροπυρηνικούς» ψηφοφόρους της.

 

Πηγή: Ημερησία