Συγκρατημένα αντέδρασε η καγκελάριος Μέρκελ στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι για την αγορά ομολόγων. Η αντιπολίτευση στο Βερολίνο χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία της ΕΚΤ «ντοκουμέντο αποτυχίας» της Μέρκελ.

«Τέτοιου είδους μέτρα δεν είναι σε θέση να αντικαταστήσουν πολιτικές ενέργειες εντός της ευρωζώνης», επεσήμανε η καγκελάριος μετά τη συνάντηση που είχε με τον ισπανό πρωθυπουργό χθες στη Μαδρίτη και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ έγιναν «στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της και του καταστατικού της».

 

Μερικές ώρες πριν και μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών είχε αποφύγει να πάρει θέση υπέρ του Μάριο Ντράγκι ή υπέρ του προέδρου της Βundesbank Γενς Βάιντμαν που, ως γνωστόν, καταψήφισε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, θεωρώντας ότι βρίσκεται κοντά στο μοντέλο «της χρηματοδότησης κρατών με την εκτύπωση νέου χρήματος».

 

Η Άγκελα Μέρκελ ακροβατεί


Η θέση της καγκελαρίου ερμηνεύεται από τους αναλυτές ως προσπάθεια ακροβασίας. «Από τη μια πλευρά προσπαθεί να καθησυχάσει τη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία έχει ενδοιασμούς ως προς το κόστος της οικονομικής κρίσης χρέους για τη χώρα. Από την άλλη πλευρά το εξωτερικό πιέζει την καγκελάριο να κάνει περισσότερα για να θέσει τέλος στην κρίση χρέους», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Θα ήταν καλύτερα να παραδεχθεί ότι απέτυχε η πολιτική της για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ» εκτιμά η Kölner Stadt Anzeiger.
Η απόφαση της ΕΚΤ διχάζει πάντως τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Μάιστερ δήλωσε ότι «βλέπει θετικά τον σχεδιασμό του προγράμματος της ΕΚΤ», καθώς όπως διευκρίνισε, «η αγορά ομολόγων συνδέεται με αυστηρούς όρους και αυτό συνιστά ένα διπλό μήνυμα».

 

 

Πηγή: Deutsche Welle