Την ίδρυση της εταιρείας South Stream Slovenia (Južni tok Slovenija) που θα αναλάβει το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου που θα «διατρέχει» το σλοβενικό έδαφος, ανακοίνωσε η ρωσική εταιρεία Gazprom.


Το 50% της εταιρείας ελέγχει η Gazprom και το υπόλοιπο ποσοστό η σλοβενική επιχείρηση Plinovodi. Η εναρκτήρια συνεδρίαση της South Stream Slovenia θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας.

Σύμφωνα με την Gazprom, ο επικεφαλής του έργου του αγωγού South Stream Λεονίντ Τσουγκούνοφ και ο διευθύνων σύμβουλος της Plinovodi, Μαριάν 'Εμπερλιντς είχαν συνομιλίες για το έργο και συμφώνησαν πως οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το σλοβενικό κομμάτι του αγωγού προχωρούν όπως ακριβώς έχουν προγραμματιστεί.

Η συμφωνία για τη σύσταση της κοινοπραξίας είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2011. Το Φεβρουάριο του 2012, υπήρξε συμφωνία για τις βασικές παραμέτρους του έργου στη σλοβενική επικράτεια, ενώ ένα άλλο συμβόλαιο για τη σύσταση της εταιρείας του έργου υπεγράφη στο τέλος του Μαίου 2012.

Τη διοίκηση της εταιρείας αναλαμβάνουν δύο διευθυντές, που θα διοριστούν από τους δύο μετόχους (ένας από κάθε εταίρο). Η ρωσική εταιρεία Gazprom προμήθευσε με 530 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τη Σλοβενία.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream θα ξεκινήσει στο τέλος του έτους, ενώ η αξία του έργου εκτιμάται στα 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα "αγγίξει" τα 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος.

Εκτός από τη Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα, η Κροατία, η Αυστρία, η Τουρκία και το Μαυροβούνιο συμμετέχουν στο έργο.