Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 18 και 19 Οκτωβρίου επιθυμεί το Παρίσι να βρεθεί λύση για την Ελλάδα και την Ισπανία, διεμήνυσε ο γάλλος υπουργός Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

 

«Βραχυπρόθεσμα, θα πρέπει να διαχειρισθούμε τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι», δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί στη διάρκεια του ετήσιου δείπνου του Κέντρου Bruegel στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε  ότι «ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει η Ευρώπη να καταλήξει σε μία λύση ισχυρή και δομική».

«Ιδανικά, θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να φθάσουμε (σε λύση) στη διάρκεια του επόμενου ευρωπαϊκού συμβουλίου (των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων) τον Οκτώβριο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», τόνισε, σχετικά με την Ελλάδα και την Ισπανία.

 

Επίσης, προειδοποίησε πως «η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός της ανάπτυξης», ενώ επανέλαβε την «προσήλωση της Γαλλίας στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη».

Ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης τραπεζικής ένωσης μεσοπρόθεσμα, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού τραπεζικής επιτήρησης μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να βρίσκεται «σε πλήρη λειτουργία το 2013» και συμπλήρωσε ότι όλες οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία αυτού μηχανισμού, θέση στην οποία είναι αντίθετη η Γερμανία.

Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ μίας ισχυρότερης οικονομικής ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης μακροπρόθεσμα, με τη θέσπιση θέσης υπουργού Οικονομικών και τη συγκρότηση μίας κοινωνικής ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, η Ευρωζώνη πάσχει από τρεις ασθένειες: την τραπεζική κρίση που έχει μετατραπεί σε κρίση χρέους, την έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη της και το δημοκρατικό έλλειμμα.