Ενάντια στα σχέδια «διάσωσης» των οικονομιών της Ευρωζώνης τάσσεται η πλειονότητα των γερμανών πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς δημοσίου χρέους από την ΕΚΤ και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), σύμφωνα με δύο έρευνες. 

 

Καθώς την Τετάρτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναμένεται να λάβει μια πολυαναμενόμενη απόφαση για τις προσφυγές εναντίον της επικύρωσης του ΕΜΣ, το 54% των Γερμανών πολιτών που συμμετείχαν εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα δικαιώσει αυτούς οι οποίοι αντιτίθενται σε αυτήν, ενώ μόλις το 25% εξέφρασαν ρητά την ελπίδα το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να τις απορρίψει.

 

Το 42% των ερωτηθέντων τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ το 30% θεωρεί ότι αυτό θα αποτελούσε μια άσχημη εξέλιξη.

 

Ακόμη, το 53% των γερμανών πολιτών δήλωσε αντίθετο σε οποιαδήποτε νέα μεταβίβαση εθνικής κυριαρχίας στην ΕΕ, ενώ το 23% τάχθηκε υπέρ αυτού. 

 

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 3 ως τις 5 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.004 ανθρώπων 18 ετών και άνω, μέσω Διαδικτύου.

 

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου DeutschlandTrend, το 50% των γερμανών πολιτών απορρίπτει το σχέδιο επαναγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ (13% υπέρ), ενώ το 36% δεν εξέφρασε γνώμη.

 

Η δεύτερη αυτή έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως τις 4 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.503 ανθρώπων.