Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.Στη διάρκεια των προγραμματισμένων δηλώσεων ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε καταρχήν τον κ. Βαν Ρομπάι για την επίσκεψή του. Όπως είπε τον ενημέρωσε για τις μεγάλες και επίμονες προσπάθειες που κάνουμε, επίμονες και επίπονες, όπως τις χαρακτήρισε για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας. «Έδωσα έμφαση στην ανάγκη να εκταμιευθεί η επόμενη δόση που θα πάει στο εσωτερικό της χώρας για να αποκατασταθεί η ρευστότητα που την έχουμε ανάγκη» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι κρίσιμης σημασίας.

«Οι αντοχές των Ελλήνων έχουν φτάσει στα όριά τους και πρέπει να πιάσουν τόπο. Δεν πρέπει να χαθούν οι θυσίες των Ελλήνων» είπε. 

Στη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενώ παράλληλα έθεσε το ζήτημα των δηλώσεων στο εξωτερικό για την έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Αυτό έχει αρχίσει και αλλάζει», είπε ο πρωθυπουργός καθώς όπως εξήγησε αναγνωρίζονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης. Του είπε επίσης για την πολύ μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας και τις εκρηκτικές διαστάσεις της ανεργίας. «Πολιτική μας είναι η ύφεση να ανακοπεί και η ανεργία να μειωθεί» τόνισε ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός έθεσε επίσης και το ζήτημα του μεταναστευτικού στον κ. Βαν Ρομπάι.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε ότι «μερικοί αμφιβάλλουν, αλλά ο ελληνικός λαός έκανε θαρραλέες επιλογές για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι επέμεινε στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι το πρόγραμμα θα αποδώσει.

«Οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν. Το μέλλον της Ελλάδας Βρίσκεται με΄σα στην ευρωζώνη» είπε ακόμα.

«Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, χρειαζόμαστε συλλογική δράση. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν διαρθρωτικές αλλαγές - Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμο όραμα για την ευρωζώνη».

«Η ΕΚΤ έχει αγοράσει πολύ ελληνικό χρέος. Έχουμε διαπραγματευτεί εκατομμύρια ελληνικού χρέους» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.