Ύφεση, φτώχεια και ανεργία είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά της πλειοψηφίας των χωρών που ανήκουν στην ευρωζώνη. Την ώρα που η κρίση χρέους λαμβάνει δραματικές διαστάσεις και οι απλοί πολίτες δέχονται γενναίες περικοπές στα εισοδήματά τους, κάποιοι άλλοι δείχνουν να μην επηρεάζονται καθόλου και συνεχίζουν απλώς να αυξάνουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις

Ενώ η Ισπανία, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την πλήρη διάσωση της, ένας πολίτης της, ο Amancio Ortega Gaona με περιουσία 40,2 δισ. δολάρια, κατέχει τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου της ευρωζώνης, αλλά και του πέμπτου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Ιδιοκτήτης της Inditex, της μητρικής που κατέχει τα Zara, τα Berhska, τα Massimο Dutti κ.α. παραιτήθηκε πέρυσι από πρόεδρος αλλά κατέχει το 59,29% του Ομίλου. Ο ίδιος διατηρεί χαμηλό προφίλ και δεν έχει δώσει ποτέ του μία συνέντευξη.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο γερμανός Karl Hans Albrecht, με περιουσία 26 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Aldi Sud. Ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της εταιρείας το 2002 ενώ εμφανίζεται σπάνια δημόσια. Στα 92 του χρόνια αποτελεί τον γηραιότερο πλούσιο της ευρωζώνης.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται, η γαλλίδα Liliane Bettencourt με περιουσία 23,7 δισ. δολάρια και κληρονόμος του ομίλου καλλυντικών L’Oreal, cosmetics. Η ίδια πρόσφατα ενεπλάκη σε σκάνδαλο, σχετικά με τη χρηματοδότηση της καμπάνιας του πρώην γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Στην τέταρτη θέση, βρίσκεται ένας ακόμη γάλλος ο Bernard Arnault, με 23,7 δισ. δολάρια που προέρχονται από την LVMH. Ο πλουσιότερος άνδρας της Γαλλίας, ο ισχυρός της Louis Vuitton, ελέγχει ακόμα τις Givenchy, Tag Heuer watches, Donna Karan, Fendi, Dior, Moët & Chandon champagne κ.α.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο ιταλός Michele Ferrero, με την ομώνυμη εταιρία και περιουσία 16,4 δισ. δολάρια Η εταιρία του είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο και πέρα από τα ομώνυμα σοκολατάκια κατέχει brands όπως τα Kinder, Nutella και Tic Tac.

Στην έκτη θέση ακολουθεί ένας ακόμη γάλλος ο Francois Pinault, ιδιοκτήτης της PPR,με 14,2 δισ. δολάρια.  Ο ίδιος είναι αυτοδημιούργητος, ενώ η εταιρία του κατέχει πλέον τις Gucci Group (Yves Saint Laurent, Balenciaga, Bottega Veneta, and Alexander McQueen).

Στην έβδομη θέση βρίσκεται ο Leonardo Del Vecchio από την Ιταλία με περιουσία 13,6 δισ, δολάρια ιδιοκτήτης της εταιρίας οπτικών Luxottica. Γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1935 και πέρασε τα πρώτα του χρόνια μέσα στη φτώχεια. Μετά τον θάνατο του πατέρα του στάλθηκε σε ορφανοτροφείο ενώ εργάστηκε σε μεταλλουργικές εργασίες έως το 1961 όταν και  ίδρυσε τη Luxottica.

Την όγδοη θέση κατέχει ο γάλλος Serge Dassault, του ομώνυμου ομίλου με περιουσία 11,5 δισ. δολάρια. Η εταιρία του Dassault Group κατασκευάζει μεταξύ άλλων αεροπλάνα, ενώ ο ίδιος κατέχει και την εφημερίδα Le Figaro.

Τέλος, στις  θέσεις 9 και 10 βρίσκονται οι γερμανοί Berthold και Theo Jr Albrecht, με περιουσία 11,2 δισ. δολάρια ο καθένας. Οι δυό τους κατέχουν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Aldi Nord την οποία και παρέλαβαν από τον  Karl Hans Albrecht.


Επιμέλεια: Αγγελική Κιλιντζόγλου