Αίσθηση προκαλεί η απόφαση του μεγαλοεπιχειρηματία και πλουσιότερου ανθρώπου στη Γαλλία, Μπερνάρ Αρνό, να ζητήσει τη βελγική υπηκοότητα για να αποφύγει τα νέα φορολογικά μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης.

Η ισχύουσα φορολογία του Βελγίου που είναι πολύ ελαφρότερη από αυτή της Γαλλίας. Με την κίνηση αυτή ο Μπερνάρ Αρνό "θέλει να απευθύνει ένα δυνατό πολιτικό μήνυμα στον Φρανσουά Ολάντ".

Το θέμα αφορά στην υπόσχεση του Ολάντ για "φορολογική δικαιοσύνη" με κορωνίδα τη φορολόγηση κατά 75% του τμήματος των εισοδημάτων άνω του ενός εκατομμυρίου, που έχει αναστατώσει τα μεγάλα αφεντικά, τα διευθυντικά στελέχη, τους μεγαλοεπιχειρηματίες, καλλιτέχνες και αθλητές.

Ο Αρνό είναι το ισχυρότερο χαρτί για το στρατόπεδο αυτών που δεν θέλουν να ακούν για τη φορολόγηση του 75%., αφού είναι επικεφαλής του ομίλου (Louis Vuitton-Möet Hennessy) που είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes 2012 και η πρώτη από πλευράς τζίρου στους τομείς πολυτέλειας, (υψηλή ραπτική, μόδα, δερμάτινα είδη, σαμπάνια και οινοπνευματώδη ποτά, αρώματα και καλλυντικά).

Οι μεγάλες γαλλικές μάρκες όπως Dior, Guerlain, Kenzo, Givenchy, Veuve Clicquot, Ruinart είναι ανάμεσα στις 60 συνολικά επιχειρήσεις που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.

Τα ετήσια εισοδήματά του υπολογίζονται στα 11,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος δηλώνει ότι η αποφασή του για τη βελγική υπηκοότητα έχει να κάνει με προσωπικούς λόγους και ότι δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη αλλαγή στη φορολόγηση των επιχειρήσεών του που δραστηριοποιούνται στο γαλλικό έδαφος.