Δύο ημέρες πριν από τη δημοσίευση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, η γερμανική κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι αυτή θα είναι θετική για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, το Βερολίνο δεν έχει «σχέδιο Β» για την περίπτωση που οι δικαστές κάνουν δεκτή την προσφυγή των πολέμιων του ESM, οι οποίοι δίνουν σκληρή μάχη προκειμένου να αποτρέψουν τη λειτουργία του.

Λίγες ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Πέτερ Γκαουβάιλερ, επανέρχεται με «επείγουσα προσφυγή» προς το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, στην οποία υποστηρίζει ότι με την πρόσφατη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την απεριόριστη αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών, αλλάζει ο χαρακτήρας των μέτρων διάσωσης.

Ωστόσο, τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) όσο και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αισιοδοξούν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα δίνει το πράσινο φως για τη λειτουργία του ESM. 

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag ότι «μέχρι τώρα το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν χαρακτήρισε ποτέ αντισυνταγματική την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». 

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός διευθυντής των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel, υπογράμμισε ότι οι συνταγματικοί δικαστές δίνουν πάντοτε έμφαση στη δημοκρατική νομιμοποίηση.