Η φημολογία για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι άχρηστη και σπατάλη χρόνου, καθώς η χώρα έχει κάνει πολλά τα οποία υποτιμούνται, διεμήνυσε ο ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν. 

 

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ελλάδα έχει μειώσει το έλλειμμα κατά 15% από το 2009 και λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, Ωστόσο, πρέπει να κάνει περισσότερα, τόνισε ο κ. Ρεν. 

 

Επίσης, ο ευρωπαίος επίτροπος τάχθηκε υπέρ της άποψης του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σχετικά με το ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. 

 

Όσον αφορά στην Ισπανία, ο κ. Ρεν είπε ότι το πρόγραμμα της χώρας είναι σε καλή τροχιά. Ως προς την Ισπανία και το εάν θα της επιβληθεί μνημόνιο, ώστε να επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ο κ. Ρεν δήλωσε: «Είναι πολύ σαφές το πλαίσιο, έτσι πρέπει πρώτα να υπάρξει αίτημα από το κράτος-μέλος και στη συνέχεια το eurogroup ή τα μέλη της ευρωζώνης από κοινού με την Κομισιόν και την ΕΚΤ -και προφανώς το ΔΝΤ- να προσδιορίσουν συγκεκριμένους όρους».


Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει κάνει πολλά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις αυτής της βοήθειας. 

 

«Στην περίπτωση της Ισπανίας υπάρχει ο ξεκάθαρος δρόμος δημοσιονομικής προσαρμογής που της προτάθηκε. Και υπάρχει ήδη η πολιτική ατζέντα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που αποτελεί μέρος αυτής της σύστασης», επισήμανε. 

 

«Οι όροι σίγουρα θα βασιστούν στις υφιστάμενες πολιτικές και συστάσεις. Αλλά οποιοδήποτε μνημόνιο, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από την εν λόγω χώρα και την Ευρωζώνη, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους εντός του πλαισίου των υφιστάμενων συστάσεων».