Αν η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική εξυγίανση  και αυτό διαπιστωθεί από την τρόικα, θα πρέπει να της δοθεί μια «ανάσα», τόνισε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ».

 

Για τον κ. Φάιμαν, «ανάσα» σημαίνει περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των δανείων, ώστε οι Έλληνες να μπορούν να ξανακάνουν επενδύσεις.

 

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο καγκελάριος της Αυστρίας θεωρεί πως δεν θα είχε κανένα όφελος, επειδή το κόστος θα ήταν μεγάλο και ο ίδιος δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια κατάρρευση του ευρώ.

 

Παράλληλα, προειδοποιεί πως ένα τέλος του ευρώ και μια επιστροφή της Αυστρίας στο εθνικό νόμισμα, το σελίνι, αποτελούν ένα σενάριο τρόμου, καθώς θα σήμαιναν την απόλυτη απομόνωση, το τέλος του υψηλού όγκου των αυστριακών εξαγωγών αλλά και του μικρού ποσοστού ανεργίας (4,5%), όπως και ένα τέλος των ευνοϊκών επιτοκίων δανεισμού.

 

Ο κ. Φάιμαν χαρακτηρίζει ως πολύ σημαντικές τις συνομιλίες που είχε την Παρασκευή στη Βιέννη, με τη γερμανίδα ομόλογό του Άγκελα Μέρκελ και παρατηρεί πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μην λάβουν χρήματα μεμονωμένες χώρες και να μην είναι σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους».

 

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει, ενωμένοι, να στηρίξουν το κοινό νόμισμά τους, όπως κάνουν οι Αμερικάνοι, διότι όσο πιο καθυστερημένα ενεργήσουν, τόσο πιο πολύ θα τους στοιχίσει και για το λόγο αυτό πρέπει τώρα να ενισχύσουν το ευρώ και να διασφαλίσουν ότι καμία χώρα δεν θα βρεθεί ξαφνικά σε αδυναμία πληρωμών.

 

 

Στο θέμα της Ελλάδας, ο ίδιος πάντα τόνιζε την ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης απέναντί της και την ανάγκη να της δοθεί περισσότερος χρόνος- «θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα αέρας για να αναπνεύσει», όπως λέει τακτικά- επισημαίνοντας επανειλημμένα τις θυσίες του ελληνικού λαού, εξαιτίας των σκληρών μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, «που, στην Αυστρία, θα είχαν προκαλέσει επανάσταση».