Πολύ πιθανός είναι το ενδεχόμενο να γίνουν πιο αυστηρές οι προθεσμίες για την εφαρμογή και την υιοθέτηση αποφάσεων από την Ισπανία δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος Επίτροπος για την Ανταγωνιστικότητα Χοακίν Αλμούνια.

Ο Επίτροπος ανέφερε σε ισπανούς δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες ότι η ευρωζώνη δεν θα επιβάλλει νέους οικονομικούς όρους στην Ισπανία αν ζητήσει βοήθεια από τα ταμεία διάσωσης.

«Πρακτικά όλοι» οι όροι θα συμβαδίζουν με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας είπε, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να ζητηθεί από την Ισπανία να «υιοθετήσει ή να εφαρμόσει αποφάσεις» με πιο αυστηρές διορίες.

Το Σαββατοκύριακο ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν είχε επίσης σημειώσει ότι δεν θα επιβληθούν νέοι όροι στην Ισπανία και την Ιταλία. Παρόλα αυτά, οι χώρες που θα ζητήσουν βοήθεια θα πρέπει να καταρτίσουν «ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα» για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ορίζει η ΕΕ, είχε προσθέσει μιλώντας σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δεν έχει ανακοινώσει αν η χώρα του θα ζητήσει βοήθεια από την ΕΚΤ, όμως πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι θα το πράξει μέσα στον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.