Παρόλο που η Ιρλανδία έχει επανέλθει στην ανάπτυξη, ακόμη πρέπει να καταβάλει «δύσκολες προσπάθειες» μειώνοντας τις δαπάνες, ανακοίνωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας. 

 

«Η οικονομία έχει αρχίσει να παρουσιάζει και πάλι σημάδια μέτριας ανάπτυξης, όμως οι κίνδυνοι επιδείνωσης παραμένουν αυξημένοι και απαιτούνται νέες και δύσκολες προσπάθειες για την επίτευξη μιας βιώσιμης ανάκαμψης», υπογραμμίζει το ΔΝΤ στην έκθεσή του, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις του για ανάκαμψη στην Ιρλανδία το 2012, από 0,5% σε 0,4%, και κυρίως για το 2013, από 1,9% στο 1,4%.

 

Το ΔΝΤ χαιρέτισε «τη σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση που έχει ήδη επιτευχθεί», όμως ζήτησε «πιο στοχευμένα» μέτρα εξοικονόμησης, κυρίως όσον αφορά στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου η χώρα να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% το 2015.

 

Το Ταμείο ζητά «βαθιές μεταρρυθμίσεις» στις κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες μεσοπρόθεσμα, «κυρίως στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης».

 

Εξάλλου δεν αποκλείονται νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνει το ΔΝΤ, που έχει ήδη εγκρίνει την αποδέσμευση της νέας δόσης ύψους 920 εκατ. ευρώ προς το Δουβλίνο.