Ξεκαθάρισε τη θέση της Μαδρίτης ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δηλώνοντας σήμερα ότι "δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι θα του υπαγορεύσουν σε ποιον συγκεκριμενο τομέα πρέπει ή όχι να γίνουν περικοπές" στην περίπτωση που αιτηθεί την οικονομική διάσωση της χώρας.

Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρουσίαζε το νέο της πρόγραμμα για την αγορά ομολόγων από "ευπαθείς" χώρες της ευρωζώνης, με την Ισπανία επικεφαλής, ο Ραχόι τόνισε ότι "θα πρέπει να δούμε ποιοι θα είναι οι όροι" αυτής της βοήθειας.

"Αν υπάρχει ένα πράγμα που δεν θα το αγγίξω, αυτό είναι οι συντάξεις γιατί οι συνταξιούχοι είναι η πιο ευπαθής ομάδα", διαβεβαίωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική τηλεόραση κι ενώ τα σενάρια για προσφυγή της χώρας της Ιβηρικής σε πακέτο στήριξης, φουντώνουν.

"Η ΕΚΤ έκανε μια πρόταση και, λογικά, η ισπανική κυβέρνηση πρέπει να τη μελετήσει", πρόσθεσε, σημειώνοντας όμως ότι "θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί". Σημείωσε ότι η Μαδρίτη πρέπει "να δει ποιοι είναι οι όροι" για τη βοήθεια επειδή "τους όρους δεν τους αποφασίζει η ΕΚΤ αλλά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης".