Υπέρ της παροχής περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα τάσσεται ο πρώην καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblatt. 

 

Υπερασπιζόμενος τη λεγόμενη «Agenta 2010», δηλαδή τις επίπονες μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφάρμοσε η κυβέρνησή του, ο κ. Σρέντερ υποστηρίζει την προοπτική επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
 

«Γνωρίζουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αποτέλεσμα μόνο όταν συνοδεύονται από οικονομική ανάπτυξη. Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Η κατάσταση, όμως, στην οποία βρίσκονται σήμερα οι χώρες αυτές σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζεται η κρίση μόνο με τη λιτότητα», αναφέρει στο άρθρο. 
 

Ο πρώην καγκελάριος τονίζει ότι η σκληρή λιτότητα απειλεί να στραγγαλίσει την οικονομία, «όπως συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της Ελλάδας». 
 

«Μέσα σε δύο χρόνια η χώρα προχώρησε σε αυξήσεις φορολογίας και περιορισμό δαπανών που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2014 θα φθάσουν στο 30%».
 

«Καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει τέτοιες περικοπές. Για τον λόγο αυτό οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της», υπογραμμίζει ο κ Σρέντερ.