Την κατεύθυνση της αξιολόγησης «Aaa» και του αρνητικού outlook των ΗΠΑ θα καθορίσουν πιθανόν οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια της νομοθετικής περιόδου του Κογκρέσου το 2013, σημειώνει η Moody's Investors Service σε ανακοίνωσή της. 

 

Εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε συγκεκριμένες πολιτικές που προωθούν τη σταθερότητα και δημιουργούν καθοδική τάση για το δείκτη του ομοσπονδιακού χρέους προς το ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα η αξιολόγηση θα επιβεβαιωθεί και το outlook θα αναβαθμιστεί σε σταθερό, σημειώνει ο οίκος. Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν η Moody΄s θα υποβαθμίσει πιθανότατα την αξιολόγηση σε «Aa1».


Η Moody΄s θεωρεί επίσης απίθανη τη διατήρηση της αξιολόγησης Aaa με αρνητικό outlook εντός του 2014. 


Το μόνο σενάριο που ενδέχεται να οδηγήσει σε αυτό το αποτέλεσμα θα είναι η υιοθέτηση μεθόδου για τη σταθεροποίηση του χρέους μέσω ενός μεγάλου σε κλίμακα δημοσιονομικού σοκ το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.  


Σε αυτήν την περίπτωση η Moody΄s θα χρειαστεί αποδείξεις πως η οικονομία μπορεί να ανακάμψει πριν εξετάσει την αναβάθμιση του outlook σε σταθερό.
 

Η Moody’s επισημαίνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει πότε ακριβώς το 2013 το Κογκρέσο θα ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις που καταλήγουν στο πακέτο για τον προϋπολογισμό. Η αξιολόγηση ΑΑΑ με το αρνητικό outlook, αναμένεται να παραμείνει έτσι μέχρι να ξεκαθαρίσει η έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων.


Οι προοπτικές για την αξιολόγηση επίσης, υποδηλώνουν μια σχετικά ελεγχόμενη διαδικασία για την αύξηση του ορίου χρέους, δηλώνει η Moody’s. Το χρέος πιθανότατα θα αγγίξει το όριό του προς το τέλος του έτους, και η ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους τότκους και σε άλλες δαπάνες μέσω των διαθέσιμων πηγών, πιθανότατα θα έχει εξαντληθεί μέσα σε μερικούς μήνες από τη στιγμή αυτή.


Υπό τέτοιες συνθήκες, η αξιολόγηση της κυβέρνησης θα τοποθετηθεί υπό αναθεώρηση, όταν επιτευχθεί το όριο χρέους, αλλά αρκετές εβδομάδες πριν από την εξάντληση των πόρων του υπουργείου Οικονομικών.


Η Moody’s προχώρησε σε αντίστοιχη ενέργεια στη διάρκεια του καλοκαιριού του περασμένου έτους.


Με πληροφορίες από capital.gr