Στην επόμενη φάση περνούν οι τέσσερις από τους εννέα υποψηφίους για την αξιοποίηση του Ελληνικού, καθώς και οι τρεις ενδιαφερόμενοι για τη μακροχρόνια μίσθωση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) με απόφαση που ελήφθη στη σημερινή μαραθώνια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). 

 

Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν δεκάδες εκκρεμότητες που είχαν συσσωρευθεί τους πέντε τελευταίους μήνες και αφορούν την προώθηση σειράς νέων διαγωνισμών, με βάση και το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το δεύτερο μνημόνιο. 

 

Για το Ελληνικό είχαν ενδιαφερθεί εννέα επενδυτές, αλλά η προηγούμενη διοίκηση είχε αποφασίσει να προχωρήσει μόνο με τους τέσσερις εξ' αυτών. 

 

Ομως, το διοικητικό συμβούλιο δεν είχε εγκρίνει τη συγκεκριμένη απόφαση γιατί μεσολάβησαν οι δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Χθες αποφασίστηκε να προκριθούν οι Elbit (Ισραήλ), Lamda Development (Ελλάδα), London Regional Properties (Βρετανία) και Qatari Diar (Κατάρ). Στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας επελέγη να μετάσχει ο μοναδικός υποψήφιος, δηλαδή η αμερικανικών συμφερόντων κοινοπραξία NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund L.P

 

 

Στην δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου Ρόδου επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες: 

 

• Ατλάντικα Ελλάς ΑΕ 

• Lamda Development 

• London Regional & Properties 

• Minoan Group, 

• NCH Capital 

• Τ.Ε.ΜΕΣ ΑΕ 

 

Τρεις υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της επικαρπίας επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (ΙΒC ) για 90 χρόνια. Πρόκειται για τις Lamda Development του ομίλου Λάτση, REDS (ΕΛΛΑΚΤΩΡ) και Talima Ventures (ιδιοκτήτρια του Athens Metro Mall). Το κτίριο του IBC περιλαμβάνει το γνωστό εμπορικό κέντρο Golden Hall, που διαθέτει υπέργειους χώρους 73.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων 4.500 τ.μ. γραφειακών χώρων, καθώς και υπόγειο χώρο 59.200 τμ, για στάθμευση και αποθήκευση. Επιπλέον, θα διατεθεί προς εκμετάλλευση και ο αναξιοποίητος χώρος του IBC με υπέργεια επιφάνεια 14.300 τ.μ. και υπόγειο χώρο στάθμευσης 7.300 τ.μ. Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε το τελικό κείμενο της Σύμβασης για τη σύσταση Επικαρπίας επί του Δικαιώματος Διοίκησης και Διαχείρισης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για περίοδο 90 ετών με βάση το οποίο θα υποβληθούν οι τελικές οικονομικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών. 

 

Σήμερα εγκρίθηκαν οι όροι της Α’ Φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με βάση τους οποίους θα υποβληθούν ενδεικτικές προσφορές από τους υποψηφίους επενδυτές. Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού πώλησης της ΔΕΠΑ ή / και του ΔΕΣΦΑ είχαν προκριθεί 14 από τους 17 ενδιαφερόμενους στους οποίους συγκαταλέγονται ισχυροί «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Τώρα οι υποψήφιοι θα κληθούν να υποβάλλουν προσφορές, αφού μελετήσουν τα στοιχεία που θα τους διαθέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ αυτών είναι η Socar (Αζερμπαϊτζάν), οι ρωσικές Negusneft και Gazprom, η αλγερινή Sonatrach, η ολλανδική Vopak, η ισραηλινή Israel Corp., η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίων και Βαρδινογιάννη, κλπ. 

 

Εγκρίθηκε το σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ σχετικά με την παραίτηση της ΔΕΗ, έναντι καταβολής ανταλλάγματος από το ΤΑΙΠΕΔ, από το δικαίωμά της να ζητήσει να αγοράσει έως και το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ. 

 

Τέλος, εγκρίθηκε το Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη.


Με πληροφορίες από euro2day.gr