Την άμεση λήψη μέτρων που θα επιτρέψουν να τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση του Ταμείου, με στόχο να δίνεται περισσότερο βάρος στις αναδυόμενες χώρες, ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από τα κράτη-μέλη του.

 

«Καλώ επειγόντως τα κράτη-μέλη που δεν το έχουν πράξει να λάβουν τα αναγκαία μέτρα γρήγορα», αναφέρει η Λαγκάρντ, σε ανακοίνωση του Ταμείου, χαιρετίζοντας ωστόσο τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί.

 

Για να τεθεί σε ισχύ η μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης του ΔΝΤ, που υιοθετήθηκε το 2010, πρέπει να επικυρωθεί από 113 από τα 188 κράτη-μέλη, που αντιπροσωπεύουν το 85% των δικαιωμάτων ψήφου στο διοικητικό συμβούλιο.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα από το ΔΝΤ, μόνο 105 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 66,1% των δικαιωμάτων ψήφου την έχουν εγκρίνει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η οποίες έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) με το 16,7% των ψήφων, είναι η μόνη χώρα της G8 που δεν την έχει υποβάλει σε κοινοβουλευτική επικύρωση.

 

Η μεταρρύθμιση που προβλέπει τον διπλασιασμό των μόνιμων πόρων (ποσοστώσεις) του Ταμείου, σε περίπου 767 δισεκατομμύρια δολάρια, που επίσης υιοθετήθηκε το 2010, εξασφάλισε επαρκή απαρτία και δικαιώματα ψήφου.

 

Παρόλα αυτά δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ παρά μόνο εάν η πτυχή σχετικά με την διακυβέρνηση επικυρωθεί με τον δέοντα τρόπο.


Πηγή:  naftemporiki.gr