Το πράσινο «φως», υπό συγκεκριμένους όρους, έδωσε τελικά το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης από το γερμανικό κοινοβούλιο. 

 

Ειδικότερα, οι γερμανοί δικαστές απέρριψαν τις προσφυγές των βουλευτών ενάντια στην επικύρωση του ESM από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, απορρίπτοντάς τις ως «αβάσιμες» και άνοιξαν τον δρόμο για το σύστημα διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης.


Σύμφωνα με την απόφαση, πρέπει να εξασφαλιστεί πως η γερμανική επιβάρυνση στον ESM δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 190 δισ. ευρώ χωρίς νέα έγκριση από την Κάτω Βουλή της χώρας. 


Επιπλέον, και τα δύο νομοθετικά σώματα της Γερμανίας θα πρέπει να ενημερώνονται για τις αποφάσεις του ESM. 


Να σημειωθεί ότι το ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε και την προσφυγή εναντίον των αγορών κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 

Η γερμανική κυβέρνηση ήταν αισιόδοξη ότι η απόφαση της Καρλσρούης για τον ESM θα ήταν θετική. Μάλιστα, το Βερολίνο δεν είχε «σχέδιο Β» για την περίπτωση που οι συνταγματικοί δικαστές έκαναν δεκτή την προσφυγή των πολεμίων του ESM, οι οποίοι έδωσαβ σκληρή μάχη προκειμένου να αποτρέψουν τη λειτουργία του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. 


Λίγες ημέρες πριν από την έκδοση της απόφασης, ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Πέτερ Γκαουβάιλερ, επανήλθε με «επείγουσα προσφυγή» προς το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, στην οποία υποστήριζε ότι με την πρόσφατη απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την απεριόριστη αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών, αλλάζει ο χαρακτήρας των μέτρων διάσωσης.

 

Ωστόσο, τόσο ο κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) όσο και οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αισιοδοξούσαν ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου θα δώσει τελικά το πράσινο φως για τη λειτουργία του ESM. 

 

Αναφερόμενος στο θέμα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισήμανε σε συνέντευξή του στην Bild am Sonntag ότι «μέχρι τώρα το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν χαρακτήρισε ποτέ αντισυνταγματική την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ενώ ο εκπρόσωπος του, επανέλαβε ότι τόσο ο μηχανισμός, όσο και το δημοσιονομικό σύμφωνο δεν παραβιάζουν το σύνταγμα.