Σαράντα ακατόικητα νησιά και νησίδες, τα οποία θα μπορούσαν να διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση έως και 50 ετών έχει εντοπίσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ώστε να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του. 

 

«Εντοπίσαμε τοποθεσίες με καλό έδαφος, κοντά στην ηπειρωτική χώρα και με καλές υποδομές, ενώ την ίδια στιγμή, δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Ανδρέας Ταπραντζής, εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου, σε συνέντευξη στις 6 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα. 


«Η ισχύουσα νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να τα πουλήσουμε και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε», πρόσθεσε. 


Το Bloomberg επισημαίνει ότι το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει να αντλήσει 50 δισ. ευρώ από περιουσιακά στοιχεία του κράτους μέχρι το 2020, στο πλαίσιο των όρων του προγράμματος βοήθειας που λαμβάνει η Ελλάδα. 


Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ακόμη τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για την εμπορική αξιοποίηση νησιών με στόχο την άντληση εσόδων. 


Η λίστα περιλαμβάνει νησιά που κυμαίνονται σε μέγεθος από 500.000 τετραγωνικά μέτρα μέχρι 3 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε πολυτελή τουριστικά θέρετρα με μακροχρόνιες μισθώσεις 30 έως 50 ετών, σημειώνει ο κ. Ταπραντζής σύμφωνα με το πρακτορείο. 


Το Ταμείο εξέτασε 562 από τα περίπου 6.000 νησιά και νησίδες στην ελληνική επικράτεια, μεταδίδει το Bloomberg. 


Θα χρειαστεί να περάσει νομοθεσία για να επιτραπεί η ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας από τρίτους αλλά και για να μειωθεί ο αριθμός των αδειών που χρειάζονται, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο της εκμίσθωσης, υπογραμμίζει ο κ. Ταπραντζής. 


Η επιλογή να πουληθούν τα νησιά έχει αποκλειστεί, καθώς τα έσοδα για το ελληνικό κράτος δεν θα είναι υψηλότερα απ’ ό,τι μια συμφωνία μίσθωσης, συμπληρώνει.


Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει αντλήσει μόλις 1,8 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη κριτική των ευρωπαίων αξιωματούχων. 


Επιπλέον, τονίζει ότι ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος, ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, σε προηγούμενες δηλώσεις του, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο στόχος της συγκέντρωσης 19 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015 είναι εφικτός υπό την προϋπόθεση ότι το επιχειρηματικό κλίμα θα είναι κατάλληλο.