Μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013 θα αρχίσει η λειτουργία του ESM, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε ανακοίνωσή του. 

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 8 Οκτωβρίου θα συγκληθεί στο Λουξεμβούργο η πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ESM. 

«Αποφάσισα να συγκαλέσω την εναρκτήρια σύνοδο του συμβουλίου κυβερνητών του ΕΜΣ στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup, που θα διεξαχθεί στις 8 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιουνκέρ. Το συμβουλιο κυβερνητών του ΕΜΣ αποτελείται από τους 17 υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Επισημαίνω την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αναφορικά (...) με την επικύρωση των συνθηκών που εγκαθιδρύουν τον ΕΜΣ και το δημοσιονομικό σύμφωνο», αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Αυτές οι δύο συνθήκες αντιπροσωπεύουν μια μείζονα πρόοδο προς μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση καθώς και προς μια ενίσχυση της διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Εντάσσονται στη στρατηγική μας για να φτάσουμε στη δημοσιονομική βιωσιμότητα και την ανάπτυξη στους κόλπους της ζώνης του ευρώ», πρόσθεσε.