Η Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης (ΕΜΑ), οι αρμοδιότητες της οποίας περνούν, με νομοσχέδιο, στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης (από το υπουργείο Ανάπτυξης), καθώς και απεμπλοκή των 92 επενδυτικών σχεδίων που εκκρεμούν στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. Ευρώ, έρχονται να ενισχύουν σημαντικά το ρόλο και το έργο του εκ νέου συσταθέντος υπουργείου.

Όπως προκύπτει από τη ρύθμιση που προωθείται προς ψήφιση, όλες οι αρμοδιότητες της Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης μεταβιβάζονται στο υπουργείο Μ-Θ.


Με αφορμή τα προαναφερθέντα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Θεόδωρο Καράογλου, «η πολιτική επιλογή επανασύστασης του υπουργείου δεν έγινε για συμβολικούς λόγους μόνο. Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε το νέο υπουργείο με όλα τα εφόδια για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και την καθημερινότητα. Θα γίνει το ισχυρότερο αναπτυξιακό εργαλείο για τη Βόρειο Ελλάδα ώστε να επιτύχουμε την αποκέντρωση των δομών και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών».

Θετική γνώμη για το νομοσχέδιο τήρησαν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και η Χρυσή Αυγή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της βουλευτή Λίτσας Αμανατίδου επιφυλάχθηκε, σημειώνοντας ότι το νομοθέτημα χρειάζεται να διέπεται από αρχές διαφάνειας για να μην επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος και να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν αυτές. Επιφυλάχθηκαν επίσης να λάβουν θέση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε κατά, επί της αρχής του νομοσχεδίου.