Η δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης και ειδικότερα ενός Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού, αλλά και το θέμα του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, θα βρεθούν στο επίκεντρο του άτυπου Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών (Ecofin) και διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ΕΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διήμερο στη Λευκωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. 

 

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες θα συζητήσουν μεθόδους για κατάλληλη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, σε σχέση με την τραπεζική ενοποίηση και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού.
 

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Βάσος Σιαρλή, ανέφερε πως η κυπριακή προεδρία θεωρεί την απόφαση για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης και ειδικότερα ενός Κοινού Εποπτικού Μηχανισμού, ως ένα πολύ σημαντικό βήμα προς μεγαλύτερη εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

«Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι για τη σωστή εφαρμογή του εγχειρήματος αυτού, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά από παράγοντες, ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντατικές συζητήσεις. Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στην Κύπρο, οι υπουργοί και οι διοικητές θα έχουν την πρώτη τους ευκαιρία να συζητήσουν τις πρόσφατες σχετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε ο κ. Σιαρλή.