Άμεσα εκταμιεύονται κονδύλια έως 750 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έπειτα από σχετική συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ.
Ο κ. Χόγιερ είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η υπογραφή αφορά σε πρωτόκολλο συμφωνίας εγγυήσεων, με το οποίο αποδεσμεύονται οι εκταμιεύσεις δανείων, ενώ συν τοις άλλοις δημιουργούνται και νέες χρηματοδοτήσεις υπό την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με τη συμφωνία αυτή μπορούν να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις δανείων συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ, σε τομείς όπως η ενέργεια, η παιδεία, οι μεταφορές και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα οι τελευταίες θα απορροφήσουν από το συνολικό πακέτο περίπου 440 εκατ. ευρώ, παρέχοντας σημαντική ένεση ρευστότητας στην αγορά.

«Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που φέρνει πραγματικό χρήμα στην οικονομία, σε μια εποχή που η έλλειψη ρευστότητας έχει προκαλέσει προβλήματα ασφυξίας στην αγορά. Και η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί αυτή ακριβώς τη βούλησή μας», σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.