Ισπανία: Κυρώσεις στις τράπεζες που εξαπάτησαν 700.000 καταθέτες

Ισπανία: Κυρώσεις στις τράπεζες που εξαπάτησαν 700.000 καταθέτες

Κυρώσεις θα επιβάλει η Ισπανία στις τράπεζες που πούλησαν υψηλού κινδύνου χρηματοοικονομικά προϊόντα σε χιλιάδες συνταξιούχους και μικροαποταμιευτές, χωρίς να τους ενημερώσουν επαρκώς για τους κινδύνους που υπήρχαν, υπογράμμισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Εθνικού Χρηματιστηρίου (CNMV). 

 

Ο Χούλιο Σεγκούρα, πρόεδρος της Επιτροπής ελέγχου του χρηματιστηρίου, δήλωσε ότι βρίσκεται στη διαδικασία του ανοίγματος πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον 11 από τις 19 τράπεζες που εξέδωσαν τις λεγόμενες προνομιούχες μετοχές. Οι τράπεζες που θα κριθούν ένοχες θα αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους έως και 5% της αξίας των μετοχών εξέδωσαν. Το σκάνδαλο έχει προκαλέσει σοβαρές διαμαρτυρίες από τους ανθρώπους που επένδυσαν συνολικά περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε προνομιούχες μετοχές και συναφή προϊόντα. Στους αποταμιευτές ελέχθη τότε ότι κάνουν ασφαλείς επενδύσεις που θα τους αποφέρουν τόκους έως και 7%. Πολλοί πίστευαν ότι έβαζαν τα χρήματά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
 

Οι τράπεζες σκόπιμα παραπλάνησαν ανθρώπους χωρίς επαρκή γνώση στα οικονομικά, προκειμένου να κινητοποιήσουν κεφάλαια, σύμφωνα με τις ενώσεις των καταναλωτών, οι οποίες εκτιμούν ότι συνολικά 700.000 άνθρωποι επηρεάζονται από την υπόθεση αυτή. Πολλοί από τους επενδυτές έχουν χάσει σήμερα ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων τους, ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.
 

Μεγάλες τράπεζες, όπως η Santander και η BBVA έχουν προσφέρει στους πελάτες τους τη δυνατότητα να αλλάξουν τις προνομιούχες μετοχές, οι οποίες δεν φέρουν δικαίωμα ψήφου, με κοινές μετοχές. Μεγαλύτερα προβλήματα έχουν προκύψει για τους πελάτες των τραπεζών που χρειάστηκαν διάσωση από το κράτος, όπως η Bankia και η Novagalicia. Ο υπουργός Οικονομίας Λουίς ντε Γκίντος δήλωσε πάντως πρόσφατα ότι η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ισπανίας εργάζονται για μια λύση.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο