Αμετάβλητο στο 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο του δολαρίου η Federal Reserve, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, και ανήγγειλε νέο γυρό ποσοτικής χαλάρωσης QΕ3.


Με ψήφους 10 προς 1, η Fed αποφάσισε να εισάγει νέο
, τρίτο, πρόγραμμα ανοιχτών αγορών ομολόγων, το αποκαλούμενο QE3, δηλώνοντας ότι θα αγοράζει 40 δισ. δολ. τον μήνα σε τίτλους που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια, αρχής γενομένης από την Παρασκευή. 

Επίσης, θα διατηρήσει το αποκαλούμενο πρόγραμμα Operation Twist, που απαρτίζεται από ανταλλαγές βραχυπρόθεσμων χρεογράφων με πιο μακροπρόθεσμες και επίσης θα επανεπενδύσει τα έσοδα από τις λήξεις ομολόγων, οπότε η κεντρική τράπεζα θα προσθέτει 85 δισ. δολ. σε μακροπρόθεσμα ομόλογα κάθε μήνα ως τα τέλη του έτους. 

Η Fed επίσης παρατείνει την δέσμευσή της να κρατήσει τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα (στο 0% με 0,25% που είναι σήμερα) «τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015». 
 

Η απόφαση για διατήρηση του επιτοκίου ήταν αναμενόμενη στις αγορές, ενώ τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του διοικητή της Fed, Ben Bernanke, που θα πραγματοποιηθεί στις 21.30 ώρα Ελλάδας.