current views are: 1

14 Σεπτεμβρίου 2012
Δημοσίευση05:19

Γιάννης Στουρνάρας: «Το ζήτημα της επιμήκυνσης παραμένει στο τραπέζι»

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου Eurogroup στη Λευκωσία.

Δημοσίευση 05:19’
αρθρο-newpost

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου Eurogroup στη Λευκωσία.

Σε θετικό κλίμα διεξήχθη η συνεδρίαση του άτυπου συμβουλίου Eurogroup στη Λευκωσία.
Στη διάρκεια της προγραμματισμένης συνέντευξης τύπου ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ πρόσθεσε ότι το ζήτημα της επιμήκυνσης βρίσκεται στο τραπέζι. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ελληνική πλευρά αναμένει την τελική απόφαση για τη βοήθεια μέχρι το β΄ μισό του Οκτωβρίου. 

Αυτό υποστήριξε και ο πρόεδος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος τόνισε δεν πρόκειται να ληφθεί καμία πολιτική απόφαση για τη χώρα μας μέχρι το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, παραπέμποντας στην ουσία τις όποιες αποφάσεις στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα και την τρόικα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να λάβουν αποφασιστική δράση στις επόμενες εβδομάδες. Όπως τόνισε, τα μέτρα για την Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθούν στις δαπάνες. 

Από την πλευρά της η Κριστίν Λανγκάρντ τόνισε ότι έχει ήδη γίνει καλή δουλειά και πρόοδος λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στην Ευρώπη υπάρχουν επιτυχίες. Τόνισε ότι η αξιολόγηση της χώρας συνεχίζεται και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθειά της. 

Νωρίτερα προσερχόμενος στο συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία δεν θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που θα γίνει, αλλά θα αξιολογηθεί η κατάστασή της. 

«Το κλίμα είναι λίγο καλύτερο μετά τη δέσμευση ανάληψης δράσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αλλά παραμένει δύσκολο. Η Ελλάδα δεν θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης, αλλά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση (στην Ελλάδα)», δήλωσε ο υπουργός. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι θετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων υπέρ της Ελλάδας. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

Από την πλευρά της,
 η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη σύνοδο του Eurogroup, δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό. Θα της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη, αλλά πιθανότατα όχι περισσότερα χρήματα»


σχετικα αρθρα