Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Πορτογαλίας απέσυρε αργά χθες το βράδυ την υποστήριξή του στα νέα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση Κοέλιο. Ο Αντόνιο Σεγκούρο, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε πως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2013 με τις νέες περικοπές θα πρέπει να καταψηφιστεί και απείλησε με ψηφοφορία για άρση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αν η πρόταση υποβληθεί στο κοινοβούλιο όπως είναι προγραμματισμένο στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην κοινωνική ασφάλιση από 11% επί του μισθού σε 18%, ενώ η συμμετοχή των εργοδοτών θα μειωθεί από 23,75% σε 18%.

«Υπάρχει μια γραμμή ανάμεσα στην αποκατάσταση και την ανηθικότητα και αυτή η γραμμή ξεπεράστηκε», δήλωσε ο Σεγκούρο ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει τα τελευταία μέτρα σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την κυβέρνηση «να πάρει χρήματα από τους εργαζόμενους και να τα δώσει στις εταιρείες».