Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι το χειρότερο σενάριο, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη και για όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ.  

 

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως η κρίση δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή. «Πρόκειται για τη χειρότερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αφορά το σύνολο των προηγμένων οικονομιών», ανέφερε ο κ. Τρισέ. 


«Όταν κοιτά κανείς ιστορικά τις συνθήκες στην αγορά πίστωσης και το τι έχει γίνει από το 2007, αντιλαμβάνεται ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσαρμογής της προηγμένης οικονομίας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι είναι η δική μας σειρά. Δεν μπορούμε να ζητάμε από τον υπόλοιπο κόσμο να μας χρηματοδοτεί εσαεί εάν δαπανούμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε. Είναι τόσο απλό», υπογράμμισε. 


Όσον αφορά στις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, σημειώνει: «Οι Ευρωπαίοι έχουν ειδική ευθύνη επειδή βρίσκονται στο επίκεντρο της χειρότερης κρίσης από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και βεβαίως αυτό απαιτεί ιδιαίτερα υπεύθυνες αποφάσεις. «Πληρώνουμε πολύ υψηλό τίμημα για το πολύ ανεύθυνο κυρίαρχο όραμα που είχαμε προ της κρίσης», δηλώνει κάνοντας παράλληλα λόγο για «αφελείς πεποιθήσεις» από ορισμένους αξιωματούχους.

 
Για τις πρωτοφανείς πρωτοβουλίες των κεντρικών τραπεζών, εκ των οποίων και το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο κ. Τρισέ δηλώνει πως «Αυτό που γίνεται στην περίπτωση της Ευρώπης είναι ανάλογο με τη σοβαρότητα της κατάστασης. Θα πρέπει όμως, να ελέγχεται. 


Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο που τους δίνεται ώστε να ανακτήσουν τις οικονομίες τους». 


Τέλος, προειδοποίησε ότι πρέπει να γίνει «πολύ σκληρή δουλειά σε όλες τις προηγμένες οικονομίες».