Για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων πιέζει πάλι η τρόικα, ζητώντας στοιχεία για το πώς θα επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος μέσα από το σύστημα που σχεδιάζεται είτε αυτό ονομαστεί εφεδρεία είτε διαθεσιμότητα ή συνταξιοδοτική ωρίμαση.
Το θέμα επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς η τρόικα, ακολουθώντας σκληρή γραμμή, θέλει να ενισχύσει το πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ με όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα σίγουρης απόδοσης, από περικοπές μισθών, συντάξεων και προνοιακών επιδομάτων. 

Σύμφωνα με τα «Νέα», η μείωση του δημόσιου τομέα διατηρεί τον συμβολικό της χαρακτήρα για την τρόικα που θα ήθελε, μάλιστα, κατά προτίμηση να δει απολύσεις των υπαλλήλων στους φορείς που κλείνουν ή συγχωνεύονται. 

Ωστόσο, δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει τραβήξει κόκκινη γραμμή στο θέμα των απολύσεων, θέλει τουλάχιστον να είναι σίγουρη ότι θα μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά τουλάχιστον 150.000, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, με όποια μέθοδο κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση, και ότι θα υπάρξει ανάλογη εξοικονόμηση δαπανών.

Την ίδια ώρα, αισθητές μειώσεις στις αποδοχές τους θα υποστούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Εκτός από το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί στις ΔΕΚΟ, φαίνεται πως «κλειδώνει» η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια για νέες περικοπές στις αποδοχές των υπαλλήλων.