Το δημοσιονομικό σκέλος του Μνημονίου που διαπραγματεύεται η Κύπρος εξέτασαν ανώτατα στελέχη του Κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών και της Κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας στη Λευκωσία με τον εκπρόσωπο της χώρας στο εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ολλανδό Mένο Σνελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από κυπριακής πλευράς τονίστηκε η ανάγκη να υπάρχει περισσότερος χρόνος για δημοσιονομική προσαρμογή. Το ΔΝΤ επιμένει ότι το πρόγραμμα στήριξης πρέπει να είναι τριών ετών, και ότι, επομένως, θα πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα που να επιφέρουν τη δημοσιονομική προσαρμογή εντός σχετικά μικρού χρονικού διαστήματος.

Η τρόικα έχει προτείνει στην Κυπριακή κυβέρνηση τη μείωση του ελλείμματος στο 4,5% το 2012, 2,5% το 2013 και εξάλειψή του μέχρι το 2014. Η κυπριακή κυβέρνηση ζητά πενταετή χρονικό ορίζοντα δημοσιονομικής προσαρμογής, που συνεπάγεται σταδιακή εφαρμογή πιο ήπιων μέτρων. 

Στο τραπεζικό σκέλος συζητήθηκε κυρίως η αλλαγή στη μεθοδολογία που προτείνει το ΔΝΤ για τα μη εξυπηρετούμενα και τα υπό αναδιάρθρωση δάνεια και για τις εξασφαλίσεις τους. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ θεωρούν ότι οι εμπράγματες εξασφαλίσεις αξίζουν πολύ λιγότερα από όσα έχουν στα βιβλία τους οι τράπεζες, και επομένως ανεβάζουν το ύψος της στήριξης των τραπεζών σε επίπεδα πέραν των 10 δισ.ευρώ.

Οι κυπριακές αρχές εξήγησαν χθες στον κ. Σνέλ τις ενστάσεις τους στην απότομη αλλαγή της μεθοδολογίας αλλά και στις παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν για υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών.