«Εκτιμούσαμε ότι θα έχουμε ανάπτυξη 1%, αλλά τελικά θα κλείσουμε το έτος με ύφεση της τάξης του 6 - 7%». Τη δήλωση έκανε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση στην ειδική επιτροπή παρακολούθησης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού. Μάλιστα ο ίδιος εκτίμησε ότι την επόμενη χρονιά η ύφεση θα είναι και πάλι σημαντική.

 
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα γίνονται συνεχείς αναθεωρήσεις των στοιχείων καθώς η κατάσταση σήμερα είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ρευστή τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να μειώσει το μερίδιο θυσιών των πολιτών οι οποίες για την περίοδο 2010-2012 έφτασαν στα 49 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται και οι πρόσθετες θυσίες. Σχετικά με το έλλειμμα ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε την επιτροπή της Βουλής ότι αυτό θα κινηθεί σε αναμενόμενο πλαίσιο δηλαδή περίπου 1 - 1,5%. 

 

«Σκοπός της κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων που την στηρίζουν είναι να συμπλεύσει το πακέτο μέτρων με τα μέτρα ανάσχεσης της ύφεσης. Προσδοκούμε ότι το δημόσιο έλλειμμα θα είναι 1,1/5 %, αναμενόμενο το ύψος του ενώ εκτιμούμε ότι το ύψος της ύφεσης μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους εταίρους χωρίς νέα μέτρα» τόνισε. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει. 

 

«Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης παρέλαβε μια οικονομία οι εκτιμήσεις της οποίας ήταν πολύ διαφορετικές από αυτές που είχαμε ψηφίσει στο μεσοπρόθεσμο. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν ορθώς, να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της χώρας γιατί μόνο τότε μπορεί να αξιώσει καλύτερη μεταχείριση» είπε και διευκρίνισε ότι ήδη στους δύο πρώτους μήνες της συγκυβέρνησης επανερχόμαστε εντός δημοσιονομικών στόχων καθώς τον Αύγουστο είχαμε για πρώτη φορά πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό κατά 850 εκατ. ευρώ. 

 

Επίσης, βάσει των στοιχείων που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για πρώτη φορά τον Ιούλιο υπήρξε πλεόνασμα 642 εκατ. ευρώ σε εξαγωγές, ενώ είναι ενθαρρυντικά τα δείγματα προσπάθειας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και επαναφοράς του εντός των στόχων. Παράλληλα εκτίμησε ότι «στο τέλος του έτους θα κινηθούμε πολύ κοντά στους στόχους». 

 

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τους δύο τελευταίους μήνες υπήρξε βελτίωση των δαπανών χωρίς να υπάρχει διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και χωρίς πρόσθετα μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια σε συνεργασία με κεντρικές υπηρεσίες υπουργείου Οικονομικών, με το ΚΕΠΕ και το ΙΟΒΕ. «Υπάρχουν σενάρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τις μακροπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες προβλέψεις. Πρόθεση μας είναι να καταλήξουμε σε ένα σενάριο ώστε να έχουμε και τις δικές μας εκτιμήσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» είπε. 

 

Καταλήγοντας ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «θέλουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική όταν προκύψουν θετικά αποτελέσματα. Έχουμε πρωτογενή ελλείμματα άρα πρέπει να πετύχουμε πρώτα τους στόχους και μετά κοινωνική πολιτική».