Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι Euronews όπου απάντησε ζωντανά σε ερωτήσεις Ευρωπαίων πολιτών.


Ο κ. Μπαρόζο, τονισε ότι παρά το ότι πολλές από τις περικοπές είναι εξαιρετικά επώδυνες, τα μέτρα πρέπει να υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατόν και παράλληλα η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει ενεργητικότητα μέσω της χρήσης των κοινοτικών Ταμείων και μέσω της προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της.


Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έφτασε σε αυτή την κατάσταση εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά εξαιτίας του μη βιώσιμου χρέους και των ελλειμμάτων που συσσωρεύτηκαν με την πάροδο των ετών. Αυτό που κάνει η ΕΕ, πρόσθεσε, είναι ότι δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία.


Σε συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με τον εθνικισμό στην Ευρώπη και την άνοδο ξενοφοβικών και λαϊκιστικών δυνάμεων, ο Μπαρόζο ανέφερε ότι καταρχήν εξαρτάται και από τις κατά τόπον ισχύουσες νομοθεσίες. Για παράδειγμα, είπε, σε κάποια από τα κράτη μέλη δεν είναι νόμιμα τα κόμματα που βασίζονται στη ναζιστική ιδεολογία, που τα προγράμματά τους διέπονται από λόγο μίσους και ρατσιστικής προκατάληψης.