Στο στόχαστρο της κυβέρνησης έχουν μπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σύμφωνα με τις έρευνες αναδεικνύονται σε «πρωταθλητές» της φοροδιαφυγής.  
Σύμφωνα με Τα Νέα, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ, την αυτοτελή φορολόγηση για το σύνολο του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή που μπορεί να φθάσει ακόμα και το 30%, καθώς και αυστηρά αντικειμενικά κριτήρια. 

Παράλληλα, αρχίζουν οι διασταυρώσεις μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων 800.000 ελεύθερων επαγγελματιών και των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν στις τράπεζες για δάνεια, ώστε να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή των προηγούμενων ετών και να επιβληθούν οι αναλογούντες φόροι.

Την επομένη της δημοσίευσης της έρευνας, σύμφωνα με την οποία μόνο το 2009 οι ελεύθεροι επαγγελματίες απέκρυψαν εισοδήματα 28 δισ. ευρώ στερώντας από το Δημόσιο έσοδα 11,2 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης άρχισαν να εξετάζουν μία προς μία τις προτάσεις που έχουν διαμορφώσει τους προηγούμενους μήνες υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι αποφάσεις αναμένονται σύντομα προκειμένου να ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο.