Το μαχαίρι στο λαιμό για άλλα 2 δισ. ευρώ φαίνεται ότι βάζει στο οικονομικό επιτελείο η τρόικα με τις δύο πλευρές να πραγματοποιούν νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών αυτή την ώρα.


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ θα προέρχονταν από 6,5 δισ. ευρώ μέσω περικοπών μισθών και 5 δισ. ευρώ από περιστολή λειτουργικών εξόδων.

Στη συνέχεια όμως τα δεδομένα άλλαξαν και το πακέτο μετατράπηκε σε περικοπές 8 δισ. ευρώ από μισθούς και 3,5 δισ. ευρώ από περιστολή εξόδων με τις πληροφορίες να λένε ότι τελικά θα ανέλθουν σε 9 δισ. ευρώ από μισθούς και 2,5 δισ. ευρώ από τα έξοδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η τρόικα επιμένει για άλλα 2 δισ. ευρώ πέραν των 11,6 δισ. ευρώ τα οποία ζητάει να προέλθουν από φορολογικά έσοδα με αποτέλεσμα το πακέτο μέτρων να αγγίζει τα 13,6 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στους ευρωπαίους πιστωτές - σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ότι έαν τελικά το πακέτο ανέλθει στα 13,6 δισ. ευρώ τότε ο μόνος τρόπος για να «βγει» είναι να υπάρξει κεφαλικός φόρος 150 ευρώ σε αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και εκμισθωτές,  χωρίς να διευκρινίζεται όμως αν ο φόρος αυτός θα είναι για 1 έτος ή δύο έτη ή εάν τελικά θα τεθεί σε μόνιμη ισχύ...

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενο στον «κεφαλικό φόρο», τον αιτιολόγησε, λέγοντας ότι «αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα τού τι θα μπορέσει να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση αυτής της φορολογίας προς τα επάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο».