Νέα τροπή έχει πάρει το θρίλερ διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς η νέα σύσκεψη που είχε το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας, ολοκληρώθηκε χωρίς οριστικό αποτέλεσμα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και παρά το γεγονός ότι οι πεικαφαλής της τρόικας φεύγουν σήμερα θα επιχειρηθεί να υπάρξει συμφωνία ακόμα και πριν την επιστροφή τους καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και από απόσταση αλλά και από τα τεχνικά κλιμάκια που θα βρίσκονται στην Αθήνα. 

 

 

Νωρίτερα δημοσίευμα του Reuters, ανέφερε ότι η έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας πιθανότατα θα δημοσιευθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές στις 6 Νοέμβρη. 

 

Όπως ανέφεραν στο πρακτορείο ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η καθυστέρηση αυτή θα γίνει για να αποφευχθούν τυχόν κλυδωνισμοί στην παγκόσμια οικονομία πριν από τις εκλογές.

 

Το διάστημα αυτό η Ελλάδα θα συντηρείται από την έκδοση βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και οι τράπεζες θα λαμβάνουν κεφάλαια από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας ELA της ΤτΕ.  

 

«Η κυβέρνηση Ομπάμα δεν επιθυμεί ο,τιδήποτε σε μακροοικονομικό επίπεδο να πλήξει την παγκόσμια οικονομία πριν τις 6 Νοέμβρη», δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο.  

 

Την ίδια άποψη εξέφρασε και άλλος αξιωματούχος από το Βερολίνο, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, σημειώνοντας ότι «η δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας μάλλον θα μετατεθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές». 

 

«Όσον αφορά στους ευρωπαίους ηγέτες, δεν θέλουν να κερδίσει ο Ρόμνεϊ, έτσι είναι πιθανό να κάνουν τα πάντα προκειμένου να ενισχύσουν τις πιθανότητες επανεκλογής του Ομπάμα», υπογράμμισε πηγή στο Reuters

 

Η έκθεση της τρόικας αναμενόταν τον Οκτώβριο και πιο συγκεκριμένα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 6 του μήνα. Ωστόσο, οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας, σχετικά με τα ακριβή μέτρα που θα περιλαμβάνει το «πακέτο» των 11,6 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με τις πολιτικές πιέσεις, είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καθυστέρηση έως τα μέσα Νοέμβρη.

 

 

Διαψεύδει η τρόικα το δημοσίευμα 

 

Το δημοσίευμα του Reuters δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα δήλωσαν πηγές της τρόικας. Σύμφωνα με πληροφορίες στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή το εν λόγω δημοσίευμα διέκοψε τη σύσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου καια τη τρόικας και μετέφερε την είδηση. Από την πλευρά του, στέλεχος της τρίκας απάντησε ότι το κείμενο αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

 

«Παντελώς ανυπόστατο» χαρακτήρισε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, το επίμαχο τηλεγράφημα.