Εάν υπάρξει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους τότε το 2014 η κυβέρνηση θα λάβει νέα μέτρα από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.
Αυτή είναι η λεγόμενη «ρήτρα απόκλισης» που αντιπρότεινε η ελληνική πλευρά στους εκπροσώπους των δανειστών προκειμένου οι τελευταίοι να αποσύρουν τις ενστάσεις που έχουν για τα μέτρα των 11,6 δισ. ευρώ και να κλείσει το πακέτο.

Η «ρήτρα απόκλισης», όπως ονομάζεται, τέθηκε στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους επικεφαλής της τρόικας ως «σχέδιο Β», καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών διατηρούν ακόμη ισχυρές επιφυλάξεις για ορισμένα από τα διαρθρωτικά μέτρα (Υγεία, Παιδεία, Άμυνα, ΟΤΑ), μην πιστεύοντας ότι θα αποδώσουν όλα όσα υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Εξάλλου από την Πέμπτη οι πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να προτείνει εφαρμογή των περικοπών σε δύο φάσεις, ώστε η οριστικοποίηση των υπολειπόμενων 2,5 δισ. ευρώ να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, οπότε θα είναι πιο ξεκάθαρο και το μακροοικονομικό σενάριο.

Εάν καταγραφεί η απαραίτητη πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος, θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά ακόμη και να μην ληφθούν. Έτσι, εάν μέχρι το 2014 η Ελλάδα καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους, καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα και περιορίσει την ύφεση, δεν θα είναι υποχρεωμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015-2016.