Προς τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης της Ελλάδας από τα εισαγόμενα καύσιμα επιθυμεί να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Α. Παπαγεωργίου, καθώς κήρυξε σήμερα την έναρξη των εργασιών του βαλκανικού συνεδρίου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

«Σχεδιάζουμε τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα καύσιμα, ιδιαίτερα στη σημερινή ρευστή οικονομική συγκυρία», είπε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η χώρα «λόγω του γεγονότος ότι εισάγει το σύνολο των αναγκών της σε πετρέλαιο και του ενεργειακού ισοζυγίου της που εξαρτάται σε ποσοστό άνω του 50% από αυτό, υφίσταται δυστυχώς με άμεσο τρόπο αυτή την περίοδο, τις επιπτώσεις από την έλλειψη σταθερότητας».

Ο υφυπουργός ανέφερε εκ νέου τις εκτιμήσεις, βάσει των οποίων η Ελλάδα, θα είχε τη δυνατότητα, σε βάθος 15ετίας, να καλύπτει το 30% των ενεργειακών αναγκών της από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων.

Σκοπός της Ελλάδας, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου, είναι η ενεργός συμμετοχή στα σχεδιαζόμενα έργα για τη μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Για την εκπλήρωση του στρατηγικού της ρόλου και τη διακίνηση φυσικού αερίου είτε σε αέρια, είτε σε υγροποιημένη μορφή (LNG)», προσέθεσε, «η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει υφιστάμενες υποδομές, αλλά και νέες που βρίσκονται ήδη υπό σχεδιασμό. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην γειτονική Κύπρο και το Ισραήλ, η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για εμάς».

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε αφενός στην περίπτωση του Ομίλου ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ αφετέρου σε αυτή των ΕΛΠΕ, θα προτιμηθεί η πρόταση που «θα εξυπηρετεί στο μέγιστο βαθμό τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και το δημόσιο συμφέρον».