Εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών» βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει από τη μία να καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο τις για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που αφορά στην αύξηση των οριών συνταξιοδότησης στα 67 έτη, ενώ από την άλλη, το 2013 καταργούνται όλα τα οικογενειακά επιδόματα όπως και τα πρόσθετα αφορολόγητα για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Άμεσα σύνταξη στα 67

Η κυβέρνηση σε μία προσπάθειά της να δώσει θετικά δείγματα γραφής για τις προθέσεις της, εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επιθυμεί να προωθήσει «fast track» διαδικασία στο συνταξιοδοτικό «μέτωπο». Από τη ρύθμιση για τα 67 έτη, θα εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το «νόμο Λοβέρδου».

Καταργούνται οικογενειακά επιδόματα και αφορολόγητα για τα προστατευόμενα μέλη

Παράλληλα από το Μέγαρο Μαξίμου στοχεύουν και σε μία ακόμη «καταδρομική» κίνηση, καταργώντας τα οικογενειακά επιδόματα και τα αφορολόγητα για κάθε προστατευόμενο μέλος, πλήττωντας έτσι, πρώτιστα, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους.

Απώλειες όμως θα έχουν και όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι, αφού υπολογίζεται ότι θα χάσουν πάνω από 1-1-2013 το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε παιδί (1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 ευρώ για
δύο παιδιά κ.ο.κ.).

Στη θέση των ποικίλων επιδομάτων σχεδιάζεται η χορήγηση ενός στοχευμένου επιδόματος ανά οικογένεια με παιδιά (ακόμα και αν έχουν μόνο ένα ή δύο τέκνα), το οποίο θα αποδίδεται πλέον απευθείας μέσω ενός και μόνο κέντρου, με σκοπό να καταργηθεί η ύπαρξη πολλαπλών φορέων απόδοσης των επιδομάτων.

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, αποκάλεσε «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το σπρος υλοποίηση σύστημα, γιατί αυτό θα εφαρμόζεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Από το 2014 οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις

Παράλληλα, ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου διευκρίνησε ότι τα σχεδιαζόμενα φορολογικά μέτρα θα ισχύσουν από το 2014, στηριζόμενα στις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013.